Studio Obris

REKONSTRUKCIJA ATRIJA ZGRADE INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ “PODRAVKA” U KOPRIVNICI

  1. – Idejno rješenje

Investitor: Podravka d.d.

Površina: P= 320,00 m2

Postojeći atrij nalazi se u središtu Zgrade instituta za istraživanje i razvoj Podravke. Pravilnog je kvadratnog tlocrtnog oblika i prolazi kroz 3 etaže, no prostor je trenutno funkcionalno neiskorišten i zamračen visokim raslinjem.

Cilj rekonstrukcije je preuređenje postojećeg atrija u zimski vrt za uzgoj i proučavanje začinskog i niskog bilja. Osim kao istraživački prostor, atriij će se koristiti i kao dnevni boravak zaposlenika, kao i novi reprezentativni prostor za prezentacije unutar instituta.

Prostor atrija čini poveznicu vrta u prizemlju i kuhinje na prvom katu. Vertikalno povezivanje ostvareno je rampom – galerijom, preko koje se volumen atrija maksimalno iskorištava i u visinu. Prizemlje atrija organizirano je kao ortogonalni zimski vrt s gredicama i manjim prostorom za boravak zaposlenih. Ulaz se nalazi na sredini jedne od bočnih stranica, a početak vertikalne komunikacije – rampe se smješta nasuprot ulazu, kako bi se osigurala fluidnost prostora. Galerija se lateralno uzdiže do visine prvog kata, gdje je povezana s kuhinjom. Oblikovana je organski kako bi se omekšao ortogonalni prostor, a po njenim rubovima također su smještene gredice, povećavajući prostor za uzgajanje začinskog bilja.

Kako bi se osigurali kontrolirani klimatski uvjeti, zimski vrt se zatvara staklenim krovom s povoljnim kutom osunčanja. Staklom zatvoreni prostor je na sjevernoj i južnoj strani odmaknut od pročelja zbog otvora uredskih prostora. Cijeli je prostor osmišljen tako da se prostor najbolje iskoristi za potrebe zimskog vrta, a da istovremeno postane vizualno atraktivan prezentacijski prostor instituta.