Studio Obris

PROJEKTI GRADA PETRINJE

Urbanističko rješenje dječjeg istraživačkog centra

  1. – Idejni projekt

Naručitelj: UNDP Croatia
Investitor: Grad Petrinja
Površina obuhvata: 10.000,00 m2

U sklopu projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske“ raspisanog od strane UNDP Croatia i MRRFEU-a, pokrenut je projekt urbanističkog rješenja parcele Dječjeg istraživačkog centra koja se uređuje kao eko – etno park s ciljem promicanja održivog razvoja sukladnog s očuvanjem okoliša.

Parcela je interaktivni prostor podijeljen na funkcionalne sklopove stupnjevane od tradicionalnih elemenata do suvremenih edukativnih pomagala sa naglaskom na ekološkom pristupu i upotrebi obnovljivih izvora energije. Djeca se u parku kroz višednevni boravak i edukativni program „Škola u prirodi“ upoznaju s povijesnom, geografskom, gospodarskom te lokalnom etno baštinom, a s izgradnjom pratećih sadržaja i aktivnosti koje predviđa projekt (edukativne, inovativne, kuturne i turističke), Dječji istraživački centar dobiva i regionalni karakter.

Zelena kuća u Petrinji

  1. – Idejni projekt

Naručitelj: UNDP Croatia
Investitor: Grad Petrinja
Površina: 83,00 m2

U sklopu projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske“ raspisanog od strane UNDP Croatia i MRRFEU-a, pokrenut je projekt uređenja suvenirnice – postojeće poslovne zgrade koja se nalazi unutar zone zaštite povijesnih struktura u centru grada Petrinje. Projektom se predviđa rekonstrukcija građevine u skladu sa konzervatorskim smjernicama i prenamjena u prostor suvenirnice sa prodajom autohtonih proizvoda.

U prostor se interpoliraju moderni elementi interijera koji svojom postavom maksimalno otvaraju zatečeni prostor i pretvaraju ga u jednovolumenski koji ima vizualnu komunikaciju između etaža. Prostor suvenirnice je podijeljen na aktivan prodajni prostor u prizemlju  i mirniji prostor galerije na katu sa izložbenim prostorom.