• />

REKONSTRUKCIJA ATRIJA ZGRADE INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ “PODRAVKA” U KOPRIVNICI
– 2015., idejno rješenje

Investitor:
– Podravka d.d.

Površina:
– 320,00 m2

Autor:
– Studio obris d.o.o.

Projektni tim:
Lovorka Kaić Matešić, d.i.a.
Sanja Grbac, d.i.a.
Katja Vasiljević-Jeromela mag.ing.arch

Postojeći atrij nalazi se u središtu Zgrade instituta za istraživanje i razvoj Podravke. Pravilnog je kvadratnog tlocrtnog oblika i prolazi kroz 3 etaže, no prostor je trenutno funkcionalno neiskorišten i zamračen visokim raslinjem.

Cilj rekonstrukcije je preuređenje postojećeg atrija u zimski vrt za uzgoj i proučavanje začinskog i niskog bilja. Osim kao istraživački prostor, atrij će se koristiti i kao dnevni boravak zaposlenika, kao i novi reprezentativni prostor za prezentacije unutar instituta.

Kako bi se osigurali kontrolirani klimatski uvjeti, zimski vrt se zatvara staklenim krovom s povoljnim kutom osunčanja. Staklom zatvoreni prostor je na sjevernoj i južnoj strani odmaknut od pročelja zbog otvora uredskih prostora. Cijeli je prostor osmišljen tako da se prostor najbolje iskoristi za potrebe zimskog vrta, a da istovremeno postane vizualno atraktivan prezentacijski prostor instituta.