RECONSTRUCTION OF THE ATRIUM OF THE RESEARCH AND DEVELOPMENT INSTITUTE “PODRAVKA” IN KOPRIVNICA
– 2015, conceptual design

Investor:
– Podravka d.d.

Area:
– 320 m2 GBA

Author:
– Studio Obris d.o.o.

Project team:
– Lovorka Kaić Matešić, M.Arch.
– Sanja Grbac, M.Arch.
– Katja Vasiljević-Jeromela, M.Arch.

The existing atrium is located in the center of the „Podravka“ Research and development institute building. The floor plan is regular and ortogonal, and the space extends through the height of three floors. However, the space is not used functionally and it is dark due to the tall vegetation inside.

The goal of this reconstruction is the adaptation of the existing atrium into a winter garden for the cultivation and research of herbs and other short vegetation. Aside from its research purpose, the space will also be used as a living room for the employees, as well as a new presentation area of the institute.

The winter garden is closed with a glass roof with a favorable angle of the sun, to ensure a controlled climate. The space closed off with glass is offset of the northern and southern facade of the building, because of the windows of the offices. The whole space is designed to be used optimally as a winter garden, while becoming a visually atractive presentational area of the institute.